21 ARALIK DÜNYA KOOPERATİFÇİLİK GÜNÜ.

21 ARALIK DÜNYA KOOPERATİFÇİLİK GÜNÜ.

Sosyal bir oluşum olan kooperatifçilik ilk kez 21 Aralık 1844 yılında İngiltere'de kurulmuştur. Bu sebeple tüm dünyada 21 Aralık Günü "Dünya Kooperatifçilik Günü" olarak kutlanmaktadır.

Tarihimizde ise ilk kooperatif 1863 yılında "Memleket Sandığı" adı ile kurulmuştur. Atatürk, ilk "Tarım Kredi Kooperatifini" birkaç köyün de içinde bulunduğu Silifke ilçesinde açmış kendisi de ilk ortak olarak katılmıştır.

Ülkemizin sosyal adalet içerisinde ekonomik kalkınmasında, sanayileşmesinde, demokratikleşmesinde, milyonlarca dar gelirli üretici ve tüketicinin örgütlenerek aracılık, tefecilik ve vurgunculuğa karşı korunmasında kooperatifçilik büyük önem taşımaktadır.Bu bağlamda, ülke ekonomisinin güçlenmesi ve gelişimi için kırsal ve kentsel kooperatiflerin geliştirilmesi ancak uluslararası kooperatifçilik ilkeleri ve Avrupa Birliği normlarına göre çalıştırılması ile mümkündür. Gerekli önlemler alındığı ve kooperatifçilik desteklendiği takdirde, kooperatifçiliğin ülke tarımının gelişmesine büyük katkılar sağlayacağı açıktır.

Ülkemizde, ekonomik ve sosyal yapının gereği olarak en fazla kurulan kooperatifler tarım satış, tarım kredi, pancar ekicileri, sulama, esnaf kefalet, tüketim yapı ve köy kalkınma kooperatifleri olmuştur. Türkiye'nin bir tarım ülkesi olması, tarımsal kooperatifçiliğin önemini arttırmaktadır.

22.12.2019 449

20-12-2019