DEPREM... NE YAPMALIYIZ?

DEPREM... NE YAPMALIYIZ?

02.11.2020 611

Doğanın en korkutucu ve en yıkıcı fenomenlerinden birisi şiddetli depremler ve dehşet verici olan yıkıcı etkisidir. Bir deprem, gezegenimizin toprağın altındaki tabakaların kırılması ve kaymasıyla uzun bir süredir biriktirdiği yükün serbest bırakılması ile aniden yaşanılan bir sallantıdır. Yüz milyonlarca yıl boyunca tektonik levhaların gücü gezegenimize şekil vermiştir. Gezegenimizin yüzeyini oluşturan büyük tabakalar birbirlerinin üzerinden, altından ya da yanlarından geçmektedir. Bazen bu hareket ağır adımlarla gerçekleşir. Diğer zamanlarda tabakalar kilitlenir ve böylece biriktirdikleri enerji serbest bırakılmaz ve böylece bu enerji yeterince büyüdüğü zaman bu tabakalar kilitten kurtulur. Bu sırada açığa çıkan enerji ve şok dalgaları, yüzeyde titreşimler olarak hissedilir ve biz buna deprem adını verilir.

Deprem "Öncesi" Yapılması Gerekenler

1. Bir "Deprem Çantası" hazırlayın. Alttaki görselden neler içermeniz gerektiği yazılmaktadır. İsteğe bağlı olarak hazır çanta sipariş edebilirsiniz. Bu çantayı anında erişebileceğiniz bir yerde olsun.

2. Yakınlarınızla iletişime geçebilmeniz için bir plan kurun.

3. Kırılgan, kesici ve ağır objeleri mümkün oldukça yüksek yerlerde tutmayınız.

4. Duvara ya da tavana asılı eşyalarınızın (örn: resimler, aynalar, avize, vb.) sağlam bir şekilde yerleştirildiğinden emin olunuz. Bunlar yatak ve kanepe gibi başınıza düşebilecek yerlerden uzak olduğundan da emin olunuz.

6. Evinizdeki tesisatın (elektrik kabloları, gaz bağlantıları, genel olarak beyaz eşyaların bağlantıları, vs.) düzgün olduğundan emin olunuz. Eğer tamirat gerekiyorsa, bu konuda uzman yardımı alınız. Gaz ve su sızıntıların önlemi için kırılmaya dayanıklı esnek boruları tercih ediniz.

7. Oturduğunuz binada derin çatlaklar gibi şüphe uyandıran hasarlar tespit ederseniz, bir yapı uzmanından strüktürel olarak denetlemesi için çağırınız. Bu tarz istekler bir maliyet karşılığında yapılsa da, apartman yöneticinizden bunu talep ediniz.

02-11-2020

8. Yanıcı özelliğe sahip ürünleri kilitli ya da kolay açılamayacak bir dolapta tutunuz.

9. Yaşadığınız bölgeye en yakın "Toplanma Alanı" nın nerede olduğunu araştırınız ve önceden oraya nasıl ulaşabileceğinizi öğreniniz.

10. Kaldığınız yerde güvenli yerleri belirleyin ve bu yerleri daima aklınızda tutun. Bunlar iç duvarlar ya da altına girebileceğiniz dayanıklı masalar olabilir. Bu konuda 11. ve 12. maddeleri dikkatle okuyunuz.

11. Masanın altına girme durumunda "Çök - Kapan - Tutun" tekniğini kullanın. Hem ülkemizdeki afet kurumu olan AFAD, hem de uluslararası uzmanlar bu yöntemin hayatta kalmanın en iyi yöntemi olduğunda hemfikirdir ve önermektedir.

12. Ancak masa gibi kırılabilecek cisimlerin altına girmektense, kanepe gibi daha sağlam mobilyaların yanlarına cenin pozisyonunda yatarak "Yaşam Üçgeni"denen geometriyi oluşturabilirsiniz.

Bu yöntemi sadece bilmekle kalmayın, en az bir kere tatbikat yaparak sığınabileceğiniz ve yaşam üçgeni yaratabileceğiniz nesneleri belirleyin.

 GEÇMİŞ OLSUN İZMİR