Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu Bursu 2020

Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu Bursu 2020

Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu Bursu 2020-2021 Döneminde Son Başvuru Tarihi 8 Nisan 2020. Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu Yüksek Lisans, Doktora Ve Prof. Dr. Aziz Sancar Bursu Başvuruları Başladı. 2021-2022 Akademik Yılı Doktora Bursuna başvuru için bir "Başvuru Paketi" oluşturmanız ve Komisyonumuzun Ankara Ofisine ulaştırmanız gerekmektedir.

15.01.2020 451

Yüksek Lisans Bursu
Burs Süresi
En fazla 2 akademik yıl

Bursiyerin yerleştiği üniversitenin akademik takvimine ve programına bağlı olarak bir akademik yıl (9-12 ay arası)

• Yenilenebilen ikinci akademik yıl (en fazla 9 ay)
• İki yıl veya daha fazla süren programlarda bursun ikinci yıl için devam etmesi, birinci yılın sonundaki akademik başarıya bağlıdır.

Bursun Kapsamı
• Bir akademik yıl için 50.000 ABD Doları'na kadar burs imkanı:
• Eğitim ücreti ve masrafları (1.000 ABD Doları kitap masrafı ve 350 ABD Doları yerleşme masrafı bu tutara dahil)
• Aylık yaşam masrafları (gidilecek şehre bağlı olarak hazırlanan bir çizelge üzerinden belirlenmektedir.)
• Üniversite sağlık sigortası
• Gidiş-dönüş uçak bileti

Sponsorlu Bağlantılar

Kimler Başvurabilir ?

Eğitim
Bir lisans programı mezunları veya bir lisans programından en geç Temmuz 2021'de mezun olacak olanlar
(3. ve 4. Sınıf öğrencileri veya lisans programının uzunluğuna göre programın son 2 yılında olan öğrenciler)

Not Ortalaması
Mezunlar: Mezuniyet ortalaması 4.00'lük sistemi kullanan üniversiteler için en az 3.00 veya 100'lük sistemi kullanan üniversiteler için en az 76.66 olanlar

Öğrenciler: Güz 2019 dönemi sonrasında genel not ortalaması 4.00'lük sistemi kullanan üniversiteler için en az 3.00 veya 100'lük sistemi kullanan üniversiteler için en az 76.66 olanlar (akademik başarının mezun olana kadar sürdürülmesi gerekmektedir.)

* Not ortalaması, hem 4.00'lük sisteme hem de 100'lük sisteme göre belirtilen not dökümlerinde 4.00'lük sistem dikkate alınacaktır.

İngilizce Bilgisi
Akademik düzeyde ileri derecede İngilizce bilgisi olanlar

! İngilizce düzeyini belgelemek için gerekli minimum skorlar TOEFL iBT için 75, IELTS Akademik için 6, Pearson Test of English (PTE) Akademik için 60, ODTÜ İngilizce Yeterlilik Sınavı (İYS) için 75 ve Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Yeterlilik Sınavı (BÜYES) için C'dir.

Sınav sonuç belgenizin orijinalini ya da resmi onaylı bir kopyasını başvuru paketinize eklemeniz gerekmektedir. Fotokopi olan sonuç belgeleri kabul edilmemektedir. ODTÜ İYS ve BÜYES sınav sonuç belgelerinin, sınavı yapan üniversitenin yetkili birimi tarafından resmi onaylı olması gerekmektedir.

Eğer TOEFL veya IELTS sınavlarına yeni kayıt yaptıracaksanız;
• TOEFL iBT sınavı için B126 kurum kodumuzu kullanarak,
• IELTS sınavı için "IELTS Recognising Organisations" listesinden Komisyonumuzu seçerek,
• PTE Academic sınavı için "View Score Reports" kısmında "Send Scores" seçildikten sonra The Turkish Fulbright Commission yazarak,
resmi sınav sonucunuzu Komisyonumuza yönlendirebilirsiniz.

TOEFL ve IELTS sınavları için hâlihazırda elinizde olan sonuç belgenizi taratarak Komisyonumuza e-posta ile iletmeniz halinde (advising@fulbright.org.tr), belgenizin geçerliliğini kontrol ettirip "aslı gibidir" onayı alabilirsiniz. Bu onay PTE, ODTÜ İYS ve BÜYES sınavları için verilememektedir. Bu sınavlar için resmi onaylı sonuç belgenizi göndermeniz gerekmektedir.

Daha önce girilen sınavlar için sınav sonuç belgenizin son başvuru tarihine kadar geçerli olması gerekmektedir (TOEFL, IELTS, PTE Akademik, ODTÜ İYS ve BÜYES sınavlarının, sınava giriş tarihinden itibaren 2 sene geçerliliği bulunmaktadır).

! PTE Akademik, ODTÜ İYS ve BÜYES sınavlarından geçerli bir sınav sonucuna sahip olmak sadece Fulbright Yüksek Lisans Bursu'na başvuru için yeterlidir. Bursa aday gösterilmeniz halinde ABD'deki yüksek öğrenim kurumlarına başvuruda kullanmak üzere TOEFL ya da IELTS sınavlarından birine girmeniz gerekecektir.

İş Tecrübesi
İşletme alanında (MBA) ve İşletme'nin Muhasebe, Finans ("MS in Finance" eğitimi dahil olmak üzere), Pazarlama, Lojistik, Uluslararası Ticaret ve Mühendislik Yönetimi gibi alt alanlarında burs almak için başvuran kişilerden başvuru tarihinde en az 1 yıl tam zamanlı, fiilî iş tecrübesi sahibi olma şartı aranmaktadır.

* Başvuru esnasında adayın en az 1 yıl tam zamanlı iş tecrübesi olması ve seçildiği takdirde de, ABD'de programa başlayıncaya dek çalışmaya devam etmesi gerekmektedir.

Kimler Başvuramaz
• Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanlar
• Amerikan vatandaşlığı olanlar, "Green Card" sahipleri veya "Green Card" başvurusu kabul edilmiş ve yasal süreçlerini başlatmış olanlar
• Başvuru ve seçim sürecinde, ABD'de ikamet eden, çalışan veya yükseköğrenim görmekte olanlar
• Başvuru tarihinden önceki son altı yıl içerisinde, beş yıl veya daha fazla süreyle ABD'de ikamet etmiş olanlar (Bir takvim yılı içinde 9 ay veya daha uzun süre ABD'de yaşayanlar, o yıl ABD'de ikamet etmiş sayılırlar.)
• Tıp, Diş Hekimliği, Veterinerlik ve Psikoloji alanlarının hasta ile birebir teması gerektiren klinik alt dallarında eğitim görmek isteyenler (Bu alanların klinik olmayan diğer alt dallarından başvuru kabul edilmektedir.)
• Türkiye'deki bir hukuk fakültesinden mezun olup ABD'de "Juris Doctor" (JD) programlarına başvurmak isteyenler (Hukuk alanında başvuru yapacak adaylar, Yüksek Lisans Bursuna "Master of Laws" (LLM) derecesi için başvurabilmektedir.)

Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Bilgiler
• Online başvuru formunda "Degree Objective" kısmında "Master's" ı seçmeniz gerekmektedir.
• Eğer yandal veya çift anadalınız varsa, Amerika'da öğrenim görmek istediğiniz alan ile ilgili olan bölümün not ortalaması dikkate alınacaktır.
• Başvuru için GRE veya GMAT sınav sonuç belgeleri istenmemekle birlikte, bursa aday gösterilen kişilerin başvuru yaptıkları alana bağlı olarak bu sınavlara girmeleri gerekecektir.
• Başvuru için bir ABD üniversitesine kabul almış olmak gerekli değildir. Ancak ABD üniversitelerine kendileri başvurup kabul almış adaylar, kabullerini 2021-2022 akademik yılına erteleterek Fulbright bursuna başvurabilirler.
• Bursa başvuru için üst yaş sınırlaması yoktur.
• Engelli kişilerin burslarımızdan yararlanmalarının hem kendilerini hem de Komisyonumuzun programlarını geliştireceğine inanıyoruz. Engelli bir aday olarak ABD'de kendinize uygun bir üniversite bulamayacağınızı düşünüyorsanız, "The Americans with Disabilities Act (ADA)" yasasının ABD'de okuyan Amerikalı ve uluslararası öğrencilerin yasal haklarını koruduğunu belirtmek isteriz. Bu yüzden, Fulbright bursu başvurularınız engellilik durumunuza yönelik herhangi bir önyargı olmadan değerlendirilecektir.

Detaylar İçin Tıklayın.

Doktora Bursu
Bursun Kapsamı
• Bir akademik yıl için 50.000 ABD Doları'na kadar burs imkanı:
-Eğitim ücreti ve masrafları (1.000 ABD Doları kitap masrafı ve 350 ABD Doları yerleşme masrafı bu tutara dahil)
-Aylık yaşam masrafları (gidilecek şehre bağlı olarak hazırlanan bir çizelge üzerinden belirlenmektedir.)
-Üniversite sağlık sigortası
• Gidiş-dönüş uçak bileti

Burs Süresi
En fazla 2 akademik yıl
• Bursiyerin yerleştiği üniversitenin akademik takvimine ve programına bağlı olarak bir akademik yıl (9-12 ay arası)
• Yenilenebilen ikinci akademik yıl (en fazla 9 ay)
• İki yıl veya daha fazla süren programlarda bursun ikinci yıl için devam etmesi, birinci yılın sonundaki akademik başarıya bağlıdır
* Fulbright Bursu doktora programının ilk iki yılını kapsadığından, geri kalan yıllar için bursiyerlerin gerekli maddi desteği kendilerinin (aile, okul, asistanlık, vb.) sağlaması gerekmektedir.

Kimler Başvurabilir ?

Eğitim
• Yüksek lisans derecesini almış olanlar veya en geç Temmuz 2021'de alacak olanlar
• Bir lisans programı mezunları veya bir lisans programından en geç Temmuz 2021'de mezun olacak olanlar (3. ve 4. Sınıf öğrencileri veya lisans programının uzunluğuna göre programın son 2 yılında olan öğrenciler) bütünleşik doktoraya başvurabilirler.

Not Ortalaması
Mezunlar: Mezuniyet ortalaması 4.00'lük sistemi kullanan üniversiteler için en az 3.50 veya 100'lük sistemi kullanan üniversiteler için en az 88.33 olanlar
Öğrenciler: Güz 2019 dönemi sonrasında genel not ortalaması 4.00'lük sistemi kullanan üniversiteler için en az 3.50 veya 100'lük sistemi kullanan üniversiteler için en az 88.33 olanlar (akademik başarının mezun olana kadar sürdürülmesi gerekmektedir.)

* Lisans eğitimi sırasında veya sonrasında bütünleşik doktora programına başvuracak adayların lisans ortalamalarının yukarıda belirtilen kriterlere uyması gerekmektedir. Yüksek lisans yapan kişilerin ise yüksek lisans ortalamaları dikkate alınacaktır.
* Not ortalaması, hem 4.00'lük sisteme hem de 100'lük sisteme göre belirtilen not dökümlerinde 4.00'lük sistem dikkate alınacaktır.

İngilizce Bilgisi
Akademik düzeyde ileri derecede İngilizce bilgisi olanlar:
• İngilizce düzeyini belgelemek için gerekli minimum skorlar TOEFL iBT için 75, IELTS Akademik için 6, Pearson Test of English (PTE) Akademik için 60, ODTÜ İngilizce Yeterlilik Sınavı (İYS) için 65 ve Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Yeterlilik Sınavı (BÜYES) için C'dir.
• Sınav sonuç belgenizin orijinalini ya da resmi onaylı bir kopyasını başvuru paketinize eklemeniz gerekmektedir. Fotokopi olan sonuç belgeleri kabul edilmemektedir. ODTÜ İYS ve BÜYES sınav sonuç belgelerinin, sınavı yapan üniversitenin yetkili birimi tarafından resmi onaylı olması gerekmektedir.
Eğer TOEFL veya IELTS sınavlarına yeni kayıt yaptıracaksanız;
• TOEFL iBT sınavı için B126 kurum kodumuzu kullanarak,
• IELTS sınavı için "IELTS Recognising Organisations" listesinden Komisyonumuzu seçerek,
resmi sınav sonucunuzu Komisyonumuza yönlendirebilirsiniz.

TOEFL ve IELTS sınavları için hâlihazırda elinizde olan sonuç belgenizi taratarak Komisyonumuza e-posta ile iletmeniz halinde (advising@fulbright.org.tr), belgenizin geçerliliğini kontrol ettirip "aslı gibidir" onayı alabilirsiniz. Bu onay PTE, ODTÜ İYS ve BÜYES sınavları için verilememektedir. Bu sınavlar için resmi onaylı sonuç belgenizi göndermeniz gerekmektedir.

Daha önce girilen sınavlar için sınav sonuç belgenizin son başvuru tarihine kadar geçerli olması gerekmektedir (TOEFL, IELTS, PTE Akademik, ODTÜ İYS ve BÜYES sınavlarının 2 sene geçerliliği bulunmaktadır).

PTE Akademik, ODTÜ İYS ve BÜYES sınavlarından geçerli bir sınav sonucuna sahip olmak sadece Fulbright Doktora Bursu'na başvuru için yeterlidir. Bursa aday gösterilmeniz halinde ABD'deki yüksek öğrenim kurumlarına başvuruda kullanmak üzere TOEFL ya da IELTS sınavlarından birine girmeniz gerekecektir.

Detaylar İçin Tıklayın.

Prof. Dr. Aziz Sancar Doktora Bursu

Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu, 2015 Nobel Kimya ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar'ın onuruna özel olarak düzenlenmiş bir doktora burs programı sunmaktadır. Fulbright Öğrenci Programının bir parçası olan burs, 2021-2022 akademik yılına yönelik olup Prof. Dr. Aziz Sancar'ın akademik danışmanlığında doktora eğitimi almak isteyen kişilere verilecektir.

Bursa, aşağıda yer alan bölümlerin öğrencileri ve mezunları başvurabilmektedir:

• Biyoloji (Hücre Biyolojisi, Mikrobiyoloji, Kanser Biyolojisi, vb.)
• Moleküler Biyoloji ve Genetik
• Kimya
• Kimya Mühendisliği
• Biyokimya
• Biyofizik
• Biyomedikal Mühendisliği
• Tıp

Prof. Dr. Aziz Sancar Doktora Bursu'na başvuruda bulunmayı düşünen adayların, Fulbright Doktora Bursu'nun başvuru şartlarını karşılaması ve tüm başvuru gerekliliklerini yerine getirmesi gerekmektedir. Fakat bursa başvurmak isteyen Tıp Fakültesi öğrencilerinin ya da mezunlarının lisans veya varsa yüksek lisans ortalamalarının 4.00 üzerinden 3.00 olması yeterlidir.

Fulbright Doktora Bursu başvuru koşullarına ek olarak, Prof. Dr. Aziz Sancar Doktora Bursu'na başvurmak isteyen adayların aşağıdaki belgeleri de başvurularında sunmaları gerekmektedir:

• Prof. Dr. Aziz Sancar Doktora Bursu Dilekçesi (8 Nisan 2020 son başvuru tarihi öncesinde dilekçenizi trprog@fulbright.org.tr adresine e-posta yoluyla gönderiniz ve ıslak imzalı orijinal kopyasını Başvuru Paketi'ne ekleyiniz.)
• Prof. Dr. Aziz Sancar Doktora Bursu'na özel Niyet Mektubu (Slate başvuru formuna yüklenen kompozisyonlara ek olarak yazılmalı ve formun "Study Plan" bölümündeki "Personal Statement" kısmına yüklenmelidir.)
• Fulbright Doktora Bursu'na başvuru için adayların TOEFL iBT skorunun en az 75, Akademik IELTS skorunun en az 6, Pearson Test of English (PTE) Akademik skorunun en az 60, ODTÜ İngilizce Yeterlilik Sınavı (İYS) skorunun en az 75 ya da Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Yeterlilik Sınavı (BÜYES) skorunun en az C olması gerekmektedir. Ancak, North Carolina Üniversitesi'nin (University of North Carolina at Chapel Hill) kabul kriterlerinin TOEFL iBT için en az 90 ve IELTS için en az 7 olduğu dikkate alınmalıdır.
• PTE Akademik, ODTÜ İYS ve BÜYES sınavlarından geçerli bir sınav sonucuna sahip olmak sadece Fulbright Prof. Dr. Aziz Sancar Doktora Bursu'na başvuru için yeterlidir. Bursa aday gösterilmeniz halinde North Carolina Üniversitesi'nden kabul alabilmek için TOEFL ya da IELTS sınavlarından birine girmeniz ve gerekli puanı almanız gerekecektir.
• Başvuru aşamasında GRE sınav sonucu gerekli olmayıp bursiyer olarak seçilen kişilerin North Carolina Üniversitesi'ne başvuru yapmadan önce GRE sınavına girmesi gerekecektir.

Detaylar İçin Tıklayın.

Kaynak: https://www.guncelegitim.org/turkiyefulbrightegitimkomisyonubursu/