Bilgisayarlı Muhasebe Dalı

28.04.2016 11896

BİLGİSAYARLI MUHASEBE DALI

Tanımı:

Muhasebecilik mesleğinin gerektirdiği, ticari işletmelerin faaliyetlerine ait belgelerin tasnif, kayıt, dosyalama ve arşivleme işlemlerini bilgisayar ortamında yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Bilgisayarlı muhasebe elemanlığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

İSTİHDAM ALANLARI

Muhasebe ve Finansman alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
1. Finans, muhasebe ve dış ticaret gibi ticari faaliyeti olan her türdeki kurum/kuruluşlar,
2. Muhasebe, muhasebe ve mali müşavirlik, yeminli mali müşavirlikler,
3. Şirket ve işletmelerin muhasebe birimleri vb. yerlerde çalışabilirler.

EĞİTİM-ÖĞRETİM ORTAMLARI VE DONANIMLARI

1. Program, mesleki ve teknik eğitim alanında diplomaya götüren ortaöğretim kurumları ile belge ve sertifika programlarının uygulandığı her tür ve derecedeki örgün ve yaygın mesleki ve teknik eğitim-öğretim kurumlarında uygulanmaktadır.
2. Programın uygulanabilmesi için Muhasebe ve Finansman alanı standart donanımları ve mesleklerin gerektirdiği ekipmanlar sağlanmalıdır.

EĞİTİMCİLER

1. Programın uygulanmasında Muhasebe ve Finansman alanın alanında eğitim almış ve tercihen sektör deneyimi olan alan öğretmenleri görev almalıdır.
2. Programın uygulanmasında gerektiğinde Muhasebe ve Finansman alanında sektör deneyimi olan usta öğretici, teknisyen ve meslek elamanlarından yararlanılabilir.

YATAY VE DİKEY GEÇİŞLER

Program; geniş tabanlı ve modüler yapıda düzenlendiğinden, Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği çerçevesinde yatay ve dikey geçişlere olanak sağlanır.
1. Alan/dalda sertifika, belge ve diplomaya götüren tüm programlar ve dallar arasında geçiş yapılabilir.
2. Diploma almaya hak kazanan öğrenci, Muhasebe ve Finansman alanının devamı niteliğindeki programların veya bu alana en yakın programların uygulandığı meslek yüksek okuluna sınavsız geçiş yapabilir ya da sınav sonuçlarına göre diğer yüksek öğrenim kurumlarını tercih edebilir.

BELGELENDİRME

1. Mezun olan öğrenciye alanda/dalda diploma verilir.
2. Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.
3. Öğrenciye, programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda, kazandığı yeterlikleri gösteren ve bir yaygın mesleki ve teknik eğitim programı ile aynı yeterlikleri kazanan kişilere eş değer belge verilir.
4. Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya yönelik belgelendirmelerde değerlendirilir.

EĞİTİM SÜRESİ

1. Alan programının toplam eğitim süresi, 9. sınıftan sonra 3 öğretim yılı olarak planlanmıştır.
2. Eğitim süresinin okul, işletme ve bireysel öğrenme için ayrılmış dağılımı, Muhasebe ve Finansman alanı haftalık ders çizelgesi, dersler ve modüller ile ilgili açıklamalarda belirtildiği gibi uygulanır.

İŞ BİRLİĞİ YAPILACAK KURUM VE KURULUŞLAR

Öğrenciler, programın gerektirdiği öğretim faaliyetleri, istihdam imkânları ve planlama konularında, çevredeki üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, muhasebe büroları,
vergi daireleri, Sosyal güvenlik kuruluşları, belediyeler, İl Özel İdareler Genel Sekreterliği, ticaret ve sanayi odaları, İŞKUR, meslek odaları, ilgili bakanlıklar, SPK,
KOBİ, büyük ölçekli diğer firmalar ve meslek elemanları ile iş birliği yapılarak yönlendirilir.

ÖĞRENCİ KAZANIMLARI

Programın sonunda seçtiği dala/mesleğe yönelik olarak öğrenci;
1. Alandaki ortak temel, bilgi ve becerileri kazanabilecektir.
2. Muhasebe ve Finansman alanının temel yeterliklerine sahip olabilecektir.
3. Dalın gerektirdiği işleri yapabilecektir.
4. Dalın gerektirdiği özel mesleki yeterlikleri kazanabilecektir.

 

Muhasebe ve Finansman Alanı altında okulumuzda Bilgisayarlı Muhasebe Dalı bulunmaktadır.

BİLGİSAYARLI MUHASEBE ELEMANI

Hesap planı sistemini oluşturan, beyannameye esas teşkil eden bilgi ve belgelerin intikalini sağlayan, beyannameleri düzenleyen bilgisayarı kullanan, defterleri mevzuata göre tutan, firmanın kredi ve cari hesap durumunu takip eden, koordinasyon sağlayan yazışma ve raporları yazan, Sosyal Güvenlik Kurumu işlemleri hakkında bilgi sahibi olan nitelikli kişidir.

GÖREVLERİ

§  Muhasebe ile ilgili tüm belgeleri bilgisayara kaydeder. 

§  İşyeri ile ilgili beyannameleri düzenleyerek ödenecek vergilerin tam ve zamanında ödenmesini sağlar. 

§  Çalıştığı işyeri ile ilgili bilgi ve belgeleri dosyalar. 

§  Çalıştığı işyerinin stok, banka, cari, kıymetli evrak, borç ve alacaklarını takip eder. 

§  Firmanın diğer kurumlarla olan yazışmalarını hazırlar. (Sosyal Güvenlik Kurumu ve İŞKUR bildirgelerini hazırlamak)

§  Muhasebe paket programlarını kullanır, Mali tabloları düzenler, İşletme kuruluş-kapanış işlemlerini ve ilgili kurumlara başvuru işlemlerini takip eder, Muhasebeleştirme, maliyet hesaplama ve envanter işlemlerini yapar, Raporlama ve yedekleme işlemlerini yapar. 

§  İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin faaliyetleri uygular. 

§  Kalite Yönetim Sistemi kurallarına uygun çalışır. 

§  Mesleki gelişim faaliyetlerinde bulunur.

 

MESLEK ELEMANINDA ARANAN ÖZELLİKLER

§  Meslek ile ilgili bilgi birikimi ve becerilere sahip olmak

§  Dikkatli ve titiz çalışma alışkanlığına sahip Dikkatli olmak

§  Dürüst ve güvenilir olmak

§  Etkili ve güzel konuşmak

§  Güler yüzlü olmak

§  İnsan ilişkilerine özen göstermek

§  Ekip çalışmasına uygun olmak

§  Yeniliklere açık olmak

§  Sır saklayabilmek

§  Ayrıntılar üzerinde uzun süre dikkatle çalışabilmek

§  İşleri zamanında bitirebilmek  

§  İş yeri çalışma prensiplerine uygun davranmak

§  Mesleği ile ilgili etik ilkelere uygun davranmak

 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Muhasebe hizmetleri genellikle büro ortamında yürütülmektedir. Bilgisayarlı Muhasebe Elemanları genellikle büro ortamında çalışır.  Temiz büro ortamlarında, işçi sağlığı ve işçi güvenliği açısından önemli bir risk bulunmamaktadır. Muhasebe de kullanılan bildirge ve beyannameler günlü olduğundan, vergi ve yükümlülükler yerine getirilirken zaman çok önemlidir. Yükümlülüklerin gününde yerine getirilmesi zorunludur. 
Meslek mensuplarının kazançları, muhasebe ve mali müşavirlerin yasalarla düzenlenmiş olan S.M.M.M.O (Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odaları) tarafından bir tarife ile belirlenmektedir. Alt meslek gruplarının kazançları ise işyerlerine göre değişiklik göstermektedir.

 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Bilgisayarlı muhasebe mesleğinin oldukça geniş bir çalışma alanı mevcuttur. Meslek mensupları; muhasebe ve mali müşavirlik bürolarında, dış ticaret ve finans kuruluşlarının ilgili departmanları ile şirket ve işletmelerin muhasebe birimlerinde çalışabilirler. Ayrıca her türlü kuruluşun mali işlerle ilgili bölümlerinde çalışabilirler. Ülkemizde, muhasebecilik 3568 sayılı yasa ile düzenlenmiş bir meslektir. Mesleğin eğitiminde bay-bayan ayrımı bulunmamaktadır.

EĞİTİM VE KARİYER İMKANLARI
Meslek eğitimi, ortaöğretimde Anadolu ticaret ve ticaret meslek liselerinde verilmektedir. Bu okullardan mezun olanlar meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine sınavsız geçiş yaparak ön lisans düzeyinde eğitim alırlar. Ön lisans programını tamamlayanlar ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde alanları ile ilgili lisans programlarına geçebilirler. Bu eğitimden sonra ÖSYM' nin yapacağı sınav neticesinde başarılı olanlar lisans düzeyinde eğitim de alabilirler. İş yerlerinde belli bir süre çalışarak idari yönden de ilerleme sağlamaları mümkündür. Ayrıca, 3568 Sayılı Kanun ile düzenlenmiş olan serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir, yeminli mali müşavir unvanlarını da belirli çalışma şartlarını yerine getirerek alabilirler.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. Ortak genel kültür dersleri 9. sınıfta verilmekte olup yılsonunda öğrenci alanını belirler. Alanda yer alan tüm dallara yönelik ortak yeterlikleri kazandıran dersler ağırlıklı olarak 10. sınıfta verilmektedir. 10. sınıfın sonunda, bölgesel ve sektörel ihtiyaçlar, okulun donanımı, öğretmen ve fizikî kapasitesi ile öğrencilerin ilgi ve istekleri de dikkate alınarak dal seçimi yapılmaktadır. Dala ait yeterlikleri içeren dersler 11. ve 12. sınıfta verilmektedir. Mesleki eğitim, okulda teorik/uygulamalı, işletme ve atölye ortamlarında ise uygulamalı olarak verilmektedir.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

Bilgisayar, Tek düzen muhasebe hesap planı, Hesap makinesi, Fiş, fatura, çek, senet, diğer kıymetli evraklar Fotokopi makinesi, Faks, yazıcı, Okuyucu, Telefon, Diğer büro malzemeleri.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi; örgün mesleki ve teknik ortaöğretim okul/kurumlarının "Muhasebe ve Finansman" alanının "Bilgisayarlı Muhasebe" dalında verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

İlköğretim okulu mezunu olmak, Milli Eğitim Bakanlığınca okul türlerine ve alan/dala göre belirlenen giriş koşullarını taşımak.

EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA VE UNVAN

TÜRKİYE İŞ KURUMU

Mezun olunan mesleki ve teknik ortaöğretim programına ait diploma ve "Bilgisayarlı Muhasebe Elemanı" unvanını alırlar. 

EĞİTİM SÜRESİNCE

3308 sayılı "Mesleki Eğitim Kanunu" gereğince, işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilere, işletmelerce asgari ücretin %15 veya %30'undan az olmamak üzere ücret verilir. Eğitim gören öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanır. Öğrenciler, mesleki eğitim yaptıkları işletmelerin sosyal imkânlarından faydalanır. 

 

EĞİTİM SONRASI KAZANÇ

Bilgisayarlı Muhasebe Elemanlarının kazanç durumları, çalıştıkları işyerlerinin büyüklüğüne, meslek mensuplarının tecrübesi göre değişiklik arz eder. Yapılan araştırmalarda meslek mensuplarının kazanç durumları asgari ücret ile asgari ücretin 4 katı oranında değişiklik gösterdiği gözlemlenmiştir.

MESLEKİ EĞİTİMDE İLERLEME

Meslek liselerinin "Muhasebe ve Finansman" alanı Bilgisayarlı Muhasebe dalından mezun olanlar istedikleri takdirde;

 

  •     Bankacılık ve Sigortacılık,
  •     Deniz ve Liman İşletmeciliği,
  •     Dış Ticaret,
  •     Emlak ve Emlak Yönetimi,
  •     Hava Lojistiği,
  •     Havacılıkta Yer Hizmetleri Yönetimi, 
  •     İnsan Kaynakları Yönetimi,
  •     İşletme Yönetimi,
  •     Kooperatifçilik,
  •     Lojistik,
  •     Marina İşletme, 
  •     Marka İletişimi,
  •     Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası,
  •     Muhasebe ve Vergi Uygulamaları,
  •     Pazarlama, Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi,
  •     Posta Hizmetleri,
  •     Sağlık Kurumları İşletmeciliği,
  •     Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği,
  •     Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri,
  •     Sosyal Güvenlik,
  •     Tarımsal İşletmecilik,
  •     Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi,
  •     Turizm ve Seyahat Hizmetleri,
  •     Maliye önlisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler.

Ortaöğretim başarı puanları, okul türleri, Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgeleri (METEB) ve mezuniyet yılları dikkate alınarak programların kontenjanları dahilinde yerleşebilirler. 

Bu alandan mezun olanlar ÖSYM tarafından yapılan YGS' ye girip başarılı oldukları takdirde üniversitelerin

  •     Bankacılık,
  •     Bankacılık ve Finans,
  •     Bankacılık ve Sigortacılık, 
  •     Uluslararası Finans,
  •     Bankacılık ve Finans (YO),
  •     Bankacılık ve Sigortacılık (YO),
  •     Sermaye Piyasası (YO),
  •     Sermaye Piyasası Denetim ve Derecelendirme (YO),
  •     Sigortacılık (YO), 
  •     Sigortacılık ve Risk Yönetimi (YO),
  •     Uluslararası Finans (YO),
  •     Gümrük İşletme (YO), 
  •     Uluslararası Ticaret (YO),
  •     Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik (YO),
  •     Uluslararası Ticaret ve Lojistik (YO),
  •     Muhasebe (YO),
  •     Muhasebe Bilgi Sistemleri (YO),

    Muhasebe ve Finansal Yönetim (YO) bölümlerin tercih ederlerse Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları (AOBP) ek bir katsayı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenmekte, böylece diğer alanlardan mezun olanlara göre öncelik kazanmaktadırlar. 

İŞ HAYATINDA İLERLEME

Eğitim sürecinde, yeterlik sertifikalarını alarak ve sektörde iş başında eğitimini tamamlayarak muhasebe ve mali müşavirlik bürolarında, dış ticaret ve finans kuruluşlarının ilgili departmanları ile ticarî işletmelerin muhasebe servislerinde kariyer yapabilirler. İş yerlerinde belli bir süre çalışarak idari yönden de ilerleme sağlamaları mümkündür. Ayrıca, 3568 Sayılı Kanun ile düzenlenmiş olan serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir, yeminli mali müşavir unvanlarını da belirli çalışma şartlarını yerine getirerek alabilirler.

BENZER MESLEKLER

Muhasebe Meslek Elemanı, Maliye Meslek Elemanı, İşletme Meslek Elemanı, Büro Yönetimi ve Sekreterlik Meslek Elemanı. Fiziksel ve zihinsel bir problemi olmayan her insan bu mesleği seçebilir.

UNUTMAYINIZ…

MUHASEBECİLİK BAZI MESLEKLER GİBİ ASLA DÜNDE KALMAYACAKTIR.

                                                                     HER ZAMAN BUGÜNÜN VE GELECEĞİN SETÖRÜ OLMAYA DEVAM EDECEKTİR.